
aneb konečně ZDRAVÁ RYBA!
Moře v srdci Evropy je unikátní chov Lososa Atlantského v recirkulačním akvakulturním systému (RAS). RAS zajišťuje optimální životní podmínky pro zdravý růst lososů , šetří životní prostředí a mořský ekosystém a podporuje udržitelnou produkci čerstvého a vysoce kvalitního masa. Lososi vyrůstají v brilantně čistém prostředí, bez hrozby chorob pocházejících z otevřených vod, bez použití antibiotik proti nemocem a parazitům - doslova ve sterilní čistotě.
Přednosti lososů z Moře v srdci Evropy:
- bez antibiotik
- bez obsahu rtuti a těžkých kovů, kterých jsou bohužel plné všechny světové oceány a moře :-(
- bez jedovatých dioxinů
- bez obsahu polychlorovaných bifenylů
- bez parazitů a mořských vší
- chov je absolutně bez použití chemických látek
- speciální přírodní krmivo je bez růstových hormonů a barviv
A teď jak je to se "zdravým" lososem z farem, tzv. "Losos Supermarketový"
Jedna věc jsou paraziti. Majitelům mořských farem se samozřejmě nelíbí, že jejich budoucí zboží znehodnocují paraziti a tak se pokoušejí ryby chránit: Přímo do žrádla jim přimíchávají antibiotika a zároveň do vody vypouštějí chemikálie, které mají chované živočichy udržet v bezpečí. Zmíněná opatření přitom problém pobřežního farmaření spíš prohlubují. Podle nevládní organizace Oceana například chovatelé v Chile udržují své rybí populace "zdravé" díky aplikací 950 gramů antibiotik na 1 tunu výsledně zpracovaného masa, což představuje šokující číslo: Jde pravděpodobně o největší množství v jakémkoliv potravinářském odvětví, včetně chovu skotu. Kupříkladu Norové používají ke kontrole rybích nemocí pouze 0,17 gramu antibiotik na 1 tunu masa. Kolem každé farmy se tak vznáší "mračno" farmak, výkalů živých lososů a ostatků těch mrtvých. Biologická stopa jedné klece je natolik zásadní, že mění ekosystém v okolí, kde se pak víc daří parazitům, zatímco zbytek původní fauny a flóry umírá.
Jak je to tedy s jejich "zdravým" masem?
Maso, které se v neutěšených podmínkách průmyslových rybích farem "vyrobí", pak ještě ke všemu neobsahuje látky, kvůli nimž ho vlastně jíme. Konkrétně u lososů se musí uměle barvit narůžovo, jinak by bylo šedivé. Mastné omega-3 kyseliny a jiné cenné živiny totiž ryby získávají z vodních rostlin, nikoli z geneticky modifikované kukuřice, jíž jsou také krmeni. A protože se v klecích ryby nehýbou ani jejich tuk není z nejzdravějších. Nemluvě o dioxinech a polychromovaných bifenylech, které jsou v mase nacházeny. Není bezpečné, zvlášť pro děti a dospívající, jíst lososy z farem, neboť jejich krmivo obsahuje nebezpečné látky, které mají negativní vliv na vývoj mozku.
Tak co? Ještě si koupíte lososa v supermarketu?